Sen haistaa yleensä jo silloinkin, kun kellarin ovi on vain raollaan: kosteasta kellarista virtaa tunkkainen, ummehtunut haju. Koska kosteus tuo mukanaan hometta, on kostea kellari paitsi herkkien nenien ongelma, myös todellinen terveysvaara. Sitähän ei kukaan halua omassa talossaan. Siksi kerromme tänään: kosteat kellarit – yleisimmät syyt ja ongelman ratkaiseminen …
Yksinkertaisin syy kosteaan kellariin on vuotava vesiputki, joka kastelee jatkuvasti seinää tai kattoa. Jos seinää ei tarvitse purkaa vuotavan putken tiivistämiseksi, ongelma voidaan yleensä ratkaista nopeasti ja edullisesti. Jos syyt ovat muualla, tilanne on monimutkaisempi.
Syy: virheellinen tuulettaminen
Älä tuuleta kellaria lämpimällä säällä päiväsaikaan. Lämmin ilma sitoo selvästi enemmän kosteutta kuin kylmä. Kun ilma illalla jäähtyy kellarissa, kosteus tiivistyy kylmään seinään.
Syy: puuttuva vaakasuora kosteuseriste
Ovatko kellarin seinät kosteita? Vanhoissa rakennuksissa syynä voi olla puuttuva maapohjan vastainen kosteuseriste. Tämä voidaan korjata jälkikäteen avaamalla rakenne paikoitellen ja työntämällä eristeitä seinän sisään.
Syy: puutteellinen suojakäsittely
Läpikostuminen uhkaa myös pystysuunnassa. Syynä on yleensä puutteellinen suojakäsittely. Kellarien seinien eristämiseen käytetty bitumi hajoaa noin 30 – 40 vuodessa. Korjaaminen maksaa valitettavasti paljon, sillä eristeen uusiminen vaatii suurta vaivannäköä: Rakennuksen sokkelit kaivetaan esiin pohjaan asti ja eristetään uudelleen.
Syy: puuttuvat tai ylikuormittuneet viemärit
Tunkeutuuko vesi kellarin ikkuna-aukoista sisään, kun pohjaveden pinta on korkealla? Tai kertyykö rinnetonteille valumavesiä vai eikö runsas sadevesi valu pois? Syynä ovat usein puuttuvat tai ylikuormittuneet viemärit. Saksalaiset asiantuntijat suosittelevat, että ammattimies huoltaisi ja huuhtelisi viemärit kymmenen vuoden välein, jotta ne toimisivat kunnolla.
Syy: tukkeutunut laskukouru
Näkyykö kellarin nurkassa silloin tällöin kostea tahra? Syynä voi olla seinään kiinnitettyjen laskukourujen tukkeutuminen. Sadevesi kertyy silloin räystäskouruun ja tunkeutuu jossain vaiheessa seinän läpi. Siksi räystäs- ja laskukourut on pidettävä puhtaana. Onko seiniin jo muodostunut kosteita paikkoja? Silloin kannattaa harkita rakennuskuivaimen käyttöä lisävahinkojen välttämiseksi.
Rakennusasiantuntija auttaa, jos epäröit
Jos kellarin kosteuden syitä ei pysty korjaamaan itse, kannattaa kääntyä asiantuntijoiden puoleen, ennen kuin vahinko kasvaa liian suureksi.
Ilmankuivaus kannattaa myös kellarissa
Kellarin liiallinen kosteus aiheuttaa hometta: seurauksena on allergioita ja muita vakavia sairauksia. Suojaudu ongelmilta pitämällä kellari jatkuvasti kuivana edullisella ja vähän energiaa kuluttavalla Trotecin ilmankuivaimella: Tutustu sopivien laitteiden valikoimaamme verkkokaupassamme!