Turvallisuus – infrapunalämmittimien IP-kotelointiluokka on ratkaiseva

’Turvallisuus’ on edelleen aiheena Trotec-neuvojan ’Infrapunalämmitin terassille* viimeistä edellisessä osassa. Tänään käsitellään terassilämmittimen käyttöä katetussa tai kattamattomassa tilassa. Jos laite altistuu kaikille sääilmiöille sadekuuroista ja tuulesta lumeen ja pakkaseen, infrapunalämmittimen IP-kotelointiluokan on selvittävä kaikista säistä – ja samalla tarvittaessa lämmitettävä luotettavasti.

IP-kotelointiluokka – mitä se tarkoittaa? IP on lyhenne englannin sanoista International Protection, se ilmaisee numerotunnuksilla miten vieraiden kappaleiden ja kosteuden ei-haluttu tunkeutuminen laitteen sisään on estetty. Kirjainten ’IP’ ne tarkoittavat aina suojausta kosketukselta, vierailta kappaleilta ja vedeltä. Kirjainparin lisäksi käytettävät numerot määritellään tarkasti kansallisissa ja kansainvälisissä DIN-normeissa – ne ilmaisevat eri IP-luokkien suojauksen laadun.

Esimerkki – mitä IP65 tarkoittaa?

Ensimmäinen numero 6 tarkoittaa  kotelon  kosketussuojausta ja lisäksi suojausta vierailta kappaleilta. Toinen numero 5 ilmaisee, miten kotelo suojaa kosteudelta ja sisään tunkeutuvalta vedeltä. Kotelointiluokan IP65 infrapunalämmitin on DIN-taulukon mukaan täysin kosketussuojattu. Pöly ei pääse tunkeutumaan sisään ja laite on suojattu vesisuihkulta kaikista suunnista.

Jos infrapunalämmittimet asennetaan katon, räystään tai parvekkeen alle, kotelointiluokka  IP24 on täysi riittävä, mikäli kate suojaa luotettavasti roiskuvalta sadevedeltä. Jos infrapunalämmittimet alistuvat suoraan sään vaikutuksilla, kotelointiluokaksi vaaditaan IP 55 tai IP65. Nämä infrapunalämmittimet ovat ehdottoman pölytiiviitä ja suojattu roiskevedeltä joka suunnassa – Trotec-valikoimassa niitä ovat esimerkiksi IRD-sarjan valottomat lämmittimet (IP55) sekä lämmittimet IR 2010 ja 2050 (IP65).

Asennettaessa huomioitavaa

Olet varmasti miettinyt terassin virtapiirin sallittua kokonaiskuormaa. Ja olet valinnut mallin, jonka IP-kotelointiluokka sopii parhaiten asennuspaikalle? Sitten laite on vielä asennettava. Joitakin vihjeitä:

  • Noudata asennusohjeita vaihe vaiheelta.
  • Noudata kaikkia turvallisuusohjeita.
  • Varmista riittävä turvaetäisyys, jos kiinnitä infrapunalämmittimen palavaan materiaaliin, esimerkiksi puuhun.
  • Älä sijoita lämmitintä liian lähelle palavia esineitä, esimerkiksi verhoja tai hyllyjä. Etäisyyssuositus on vähintään 50 cm.

Näin saat lisätietoja infrapunalämmitinsarjoista Trotecilta:

Katsaus Trotec-neuvojaan ’Infrapunalämmitin terassille’

1/8 Otetaan selville – miten infrapunalämmitin oikeastaan toimii

2/8 Perussäännöt – infrapunalämmittimien rakenteen periaatteet

3/8 Edut – infrapunalämmittimillä tehokasta hyvinvointilämpöä

4/8 Vaihtoehtoja – oikea infrapunalämmitin joka tarkoitukseen

5/8 Laskettavissa – mitä infrapunalämmittimen käyttö maksaa

6/8 Virtaa – infrapunalämmittimien virran syöttö

7/8 Turvallisuus – infrapunalämmittimien IP-kotelointiluokka on ratkaiseva

8/8 Lopuksi – mikä infrapunalämmitin kannattaa hankkia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*