Pienen pistosahaseminaarimme kolmannessa ja viimeisessä osassa ovat vuorossa käytännön harjoitukset. Painotamme pistosahan oikeaa käyttöä terän vaihdosta heiluriliikkeen säätämiseen ja suoran, kaarevan ja kallistetun sahausjäljen sahaustekniikoihin. Lopuksi tarkastelemme vielä työkalun välttämätöntä huoltoa käytön jälkeen.
Terän vaihtaminen
Kun oikea terä on valittu, se on kiinnitettävä pistosahaan. Se on helppoa, sillä lähes kaikissa koneissa on nykyään pikakiinnitys, joka helpotta terän vaihto todella paljon; työkappaleelle sopimatonta terää tarvitse käyttää. Pikakiinnitys on joko alaspäin painettava vipu tai sivulle työnnettävä luisti. Terän työntäminen kiinnitykseen riittää – napsahdus kertoo, että terä on lukkiutunut kiinni.
Heiluriliikkeen säätäminen
Seuraavaksi on tarkastettava säädetty heiluriliike. Heiluriliike kannattaa ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä materiaalin ja tarvittavan sahauksen mukaan. Heiluriliikkeestä on huomattava etu sahattaessa kovia ja paksuja puita. Materiaalin sahaaminen sujuu huomattavasti nopeammin ja kevyemmin, koska terää käytetään tehokkaammin ja hammastuksen kitka pienenee – jolloin terä myös kestää pidempään. Heiluriliikkeen haittana on hieman karkeampi sahausjälki. Jos halutaan erityisen puhdas sahausjälki, pienennä heilurisäätöä tai kytke toiminto tarvittaessa kokonaan pois. Tämä koskee myös kaarteiden, erityisesti pienisäteisten sahaamista. Heiluriliikkeestä on pikemmin haittaa, joten sen kannattaa kytkeä pois. Metalleja on sahattava aina ilman heiluriliikettä, koska lastut ovat silloin olennaisesti pienempiä ja voidaan siten poistaa hyvin.
Suora sahaus pistosahalla
Varmista ennen aloittamista, että terä sopii materiaalille ja sahaussyvyys on tarvittava. Kun sahaat esimerkiksi pehmeää puuta, valitse hienohampainen 75 mm pitkä terä, jonka leveys on normaali. Heiluriliike on tällöin käytössä – ja erityisen tärkeää – työkappale on kiinnitetty ruuvipuristimilla.
Nyt voit aloittaa työkappaleen sahaamisen reunasta tai katkaista tarvittavaan pituuteen. Työkappaleiden sahaaminen pistosahalla aloitetaan oikeastaan aina reunasta. Jos haluat sahata työkappaleeseen aukon, poraa 5 mm suunnitellun aukon sisäpuolelle reikä 8 – 10 mm porassa, vie terä reikään ja aloita sahaaminen siitä. Niin kutsuttuun upposahaukseen sopivia teriä on tosin. Upposahausta on kuitenkin harjoiteltava, joten kannattaa pyytää kokenutta kotinikkaria näyttämään ensin mallia.
Kaarteen sahaus pistosahalla
Kaksi työvaihetta erottaa kaarteen sahauksen suorasta sahauksesta: Kytke heiluriliike pois ja vaihda tilalle ohut kaarteiden sahaukseen soveltuva terä. Kun kaarteet ovat tiukkoja, sahaa niin kutsuttuja kevennysjälkiä noin 10 mm välein vierekkäin. Kun poistettava materiaali irtoaa kaarretta leikattaessa heti, terän kuormitus kevenee ja sahausjälki on siistimpi. Jos haluat pyöristää kulmia, sahaa syiden suuntaan, koska silloin repeily on vähäisintä.
Vino sahaus pistosahalla
Jos haluat sahata vinon jäljen pistosahalla, koneen jalkalevy on säädettävä pikalukolla tai ruuvitaltalla. Kun kulma on säädetty, tarkasta terän pituus – sillä mitä suurempi kulma on, sitä pidempi terän on oltava, jotta se menee kokonaan työkappaleen läpi. Sen jälkeen voit sahata samalla tavoin kuin suoran jäljen tai kaarteen.
Pistosahan puhdistaminen
Moderneja pistosahoja ei yleensä tarvitse huoltaa, joten tekemistä ei ole liikaa. Puhdistaminen ei ole vahingoittanut yhtään työkalua, ja ammattilaisen tunnistaa puhtaasta ja hyvin hoidetusta työkalusta. Aloita irrottamalla pistosaha pistorasiasta. Poista sitten lastut ja muut epäpuhtaudet ennen kaikkea terän ja heiluripyörän läheltä. Hammasharja on hyvä apuväline. Vielä tippa öljyä heilurimekanismiin ja puhdistaminen on valmis.
PJSS-sarjan heiluripistosahat – Trotec-merkkilaatua
Käytä intohimoisena kotinikkarina tilaisuus hyväksi: Tutustu saman tien PJSS-heiluripistosahojen monipuoliseen valikoimaan: Akkukäyttöiseen, kahvalliseen verkkovirtakäyttöiseen tai nupilliseen verkkovirtakäyttöiseen: Jokainen malli on erinomainen PowerTool Trotecilta, jonka hinta-laatusuhde on lyömätön – nyt Trotec-kaupassa!