Käytännön tietopaketti Trotecilta: Vinkkejä huoneilman laadun parantamiseen 3/7 – Näin vältät kuivan huoneilman ja pienennät koronainfektion riskejä

Viime viikkojen talvisää on saanut meidät jälleen tuntemaan sen, mitä kylmyys todella merkitsee. Monet ovat kääntäneet kotonaan lämpöpatteriensa termostaatin ääriasentoon – ja kärsivät nyt kuivan lämmitysilman seurauksista. Lämmitysilma kuivaa limakalvot, pienentää kykyä huolehtia puhdistustehtävästään ja saa aikaiseksi ihanteelliset elinolosuhteet viruksille. Tästä on ikäviä seurauksia, kuten kuiva nenä ja ärtyneet silmät samoin kuin yskää, nuhaa ja kurkkukipuja. Koska tartuntavaaralliset koronaviruksia sisältävät aerosolit pysyvät tämän lisäksi kuivassa sisäilmassa tavallista pidempään, lähes kaikki seikat puhuvat sen puolesta, että vastaisuudessa kannattaa pyrkiä saavuttamaan mahdollisimman sopiva ilmankosteus.

Lääkärit ja biologit muistuttavat meitä toistamiseen siitä, kuinka ratkaisevasti limakalvojen vastustuskyky riippuu sisäilman kosteudesta. Tämä johtuu siitä, että mikro-organismien ja virusten poistonopeus limakalvoilla hidastuu ilmankosteuden laskiessa, sillä limakalvojen värekarvat kuivuvat, eivätkä limakalvot töllöin pysty enää huolehtimaan puhdistustehtävästään. Asiantuntijoiden asuin- ja toimistotiloihin suosittelema ilmankosteus on tällöin 50 ja 60 prosentin välillä. Huoneen ilmankosteus on syytä mitata heti, kun ensimmäisiä liian kuivan sisäilman merkkejä on ilmennyt. Tähän tarkoitukseen käytettävä mittauslaite on niin sanottu huoneilman lämpö- ja kosteusmittari, josta Trotecilla on tarjota sekä tarkka että edullinen malli BZ05. Sinun on syytä ryhtyä toimenpiteisiin viimeistään siinä vaiheessa, kun lämpö- ja kosteusmittarin näyttämä ilmankosteus on pudonnut pysyvästi 40 prosentin alapuolelle, jotta huoneessa on mahdollista saavuttaa jälleen normaali ilmankosteus.

50 %:n ilmankosteus pienentää koronatartunnan riskiä

Tiesitkö, että sopiva sisätilan ilmankosteus auttaa koronavirusta sisältävien aerosolien aiheuttaman tartunnan ehkäisemisessä? Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että tartunnankantajien levittämät koronavirusta sisältävät aerosolit sitovat itseensä vähemmän vettä, jos suhteellinen ilmankosteus on alle 40 prosenttia. Näin hiukkaset pysyvät kevyempinä ja pystyvät helpommin jatkamaan leviämistään huoneilmassa. Mitä laajemmaksi uloshengitettyjen virusta sisältävien aerosolien leviämissäde kasvaa, sitä suurempi on tällöin huonetilassa oleskeleville terveille henkilöille aiheutuva tartuntavaara. Käänteisesti pätee: Jos ilmankosteus on sopiva, aerosolit sitovat itseensä hyvin nopeasti kosteutta, jolloin aerosolien paino kasvaa ja aerosolit laskeutuvat nopeammin maahan.

Mikä on paras tapa ilman kostuttamiseen?

Käytettävissä on lukuisia erilaisia keinoja päästä optimaaliseen 50–60 prosentin ilmankosteuteen huonekasveista ja vesikulhoista automaattisiin ilmankostuttimiin, jotka tyypistä riippuen joko höyrystävät, sumuttavat tai haihduttavat kosteuden. Tällöin on kuitenkin huolehdittava siitä, että asuin- tai työtiloihin ei leviä kostean ilman mukana terveydelle haitallisia mikrobeja.

  • Yksinkertaisin ratkaisu – vesikulho
    Sijoita vesikulhot lämpöpatterien lähelle tai ripusta vedellä täytetyt ilmankostuttimet lämpöpatteriin. Vettä haihtuu pienistä astioista kuitenkin vähän, ja vaikutus on melko vähäinen. Muista myös puhdistaa astia säännöllisesti, sillä lämmin vesi on ihanteellinen kasvualusta mikrobeille. Mikrobit eivät yleensä kulkeudu hengitysilmaan, mutta ovat silti epähygieenisiä.
  • Luonnollinen ratkaisu – huonekasvit
    Valitse sopivat huonekasvit: Jo kolmen suurehkon kasvin avulla voit nostaa ilmankosteuden 30 neliömetrin huonetilassa ihannekosteuden tasolle. Erityisen hyvin sopiva kasvi on papyrus: 1,50 metrin kokoinen kasvi haihduttaa jopa kaksi litraa vettä päivässä. Myös viherliljat, huonelehmukset tai sädekaisla soveltuvat erinomaisesti ilmankosteuden kasvattamiseen.
  • Mukava ratkaisu – ilmankostutin
    Valitsetko mieluiten mukavan sähkökäyttöisen ilmankostuttimen? Voit tällöin valita edelleen sumuttavien, höyrystävien ja haihduttavien ilmankostutinten sekä ilmapesureiden väliltä. Valitse laite huolella ja kiinnitä erityisesti huomiota bakteerialttiuteen ja tehonkulutukseen. Selitämme sinulle seuraavassa yksittäisten laitetyyppien tärkeimmät erot: Ultraääni-ilmankostutin muodostaa suoraan vedestä erittäin hienojakoista sumua, minkä vuoksi tällaista laitetta kutsutaan usein myös sumuttimeksi. (Tämän tekniikan vastakohdan muodostavat kylmähaihduttimet tai rotaatiokostuttimet, jotka puhaltavat kuivan huoneilman kostuttamista varten vedellä kostutetun suodatinkankaan läpi.) Sumutinkostuttimet, kuten malli B 1 E, B 5 E tai B 6 E hajottavat veden hyvin pieniksi pisaroiksi. Tällaisten kostutinten haittana on se, että ne levittävät usein samalla huonetilaan bakteereja, jotka voivat kulkeutua keuhkoihin. Höyrystävät ilmankostuttimet lämmittävät veden joko uppokuumentimien tai elektrodien avulla siihen saakka, kunnes vesi höyrystyy. Ne tarvitsevat tähän suhteellisen paljon energiaa. Samalla on vaarana ilman kosteuden kasvaminen liian suureksi. Joidenkin höyrystävien ilmankostutinten kohdalla on lisäksi varottava, että laitteesta poistuva kuuma höyry ei aiheuta palovammoja. Haihduttavat ilmankostuttimet, kuten Trotecin ilmankostutinmallit B 400, B 24 E tai B 25 E luovuttavat kosteuden huoneilmaan suodatinmattojen tai levyjen välityksellä, joiden suurilta pinnoilta vesi haihtuu. Mikrobit jäävät laitteeseen. Etuna on se, että laitteet kuluttavat suhteellisen vähän energiaa eikä liiallista kostutusta tarvitse pelätä. Ilmapesurit, esimerkiksi AW 10 S tai HEPA-suodattimen sisältävä AW 20 S Trotecilta, perustuvat kylmähaihdutusmenetelmään. Kumpikin laite pesee lisäksi ilman ja suodattavat pois eläinten karvat, huonepölyn ja siitepölyn sekä epämiellyttävät hajut.

Trotecin merkkilaitteilla ilmankosteus pysyy jatkuvasti hallinnassasi

Hygrostaattien ohjaamat Trotecin B-sarjan ilmankostuttimet ja AW-S-sarjan ilmapesurit säätävät ilmankosteuden optimaalisesti ja puhdistavat ilman. Ajattomasti muotoillut laitteet sopivat kaikkiin koti- ja toimistoympäristöihin, tarvitsevat vain vähän huoltoa ja ovat hankintahinnaltaan edullisia. Laitteen tärkeimmät valintakriteerit ovat kostutettavan tilan koko ja laitteen kostutuskyky.

  • Ilmankostuttimessa B 400 suuri haihdutusteho yhdistyy jatkuvatoimisen käytön taloudellisuuteen. Sen hygrostaattiohjattua ilmankosteuden säätöä täydentää pyörivä haihdutushuopa, joka lisäksi puhdistaa ilmaa. Laitteen käyntiääni on miellyttävän hiljainen ja se kuluttaa vähän energiaa.
  • Rakenteeltaan samanlaiset ilmankostuttimet B 24 E ja B 25 E ovat oikea valinta, mikäli pienehköihin, enintään 24 m²:n tiloihin tarvitaan laite, jonka omaperäinen design vetää puoleensa katsojiensa huomion. Molemmissa laitteissa käytetään hunajakennosuodatinta. Kuiva ilma vedetään sisään, kostutetaan ja puhalletaan neljällä valittavalla nopeudella jälleen kosteana ulos.
  • Ilmapesuri AW 10 S on helppohoitoinen 3-in-1-yhdistelmälaite ilman kostutukseen ja puhdistukseen. Ilmanpuhdistin puhdistaa ja kostuttaa huoneilman ilman suodatinmattoja. Ilmanpuhdistin sitoo myös muun muassa siitepölyä, eläinten karvoja, huonepölyä ja integroidulla plasmatoiminnollaan lisäksi epämiellyttäviä hajuja. Vähän huoltoa tarvitse laite voidaan avata helposti täyttöä ja puhdistamista varten.
  • Ilmapesuri AW 20 S on yhdistelmäanturilla ja HEPA-suodattimella varustettu 3-in-1-yhdistelmälaite, joka pitää huoneilman kosteuden jatkuvasti optimaalisena. Laite soveltuu erinomaisesti allergikoille: Ilmapuhdistimen aktivoitava HEPA-suodatin poistaa ilmasta luotettavasti huonepölyn, siitepölyn tai eläinten karvat, mutta myös pienimmät pölyhiukkaset, allergeenit tai homesieni-itiöt.

Parempi sisäilman laatu – Trotecin innovatiivisten ratkaisujen ansiosta

Tutustu perusteellisesti etuihin, joita ilmanlaadun hallintalaitteemme sinulle tarjoavat. Hyödy tämän lisäksi myös ajankohtaisista tarjoushinnoistamme, sillä saat Trotec-merkkituotteet huippuhintaan:

sis. alv. – nyt Trotec-kaupassa!

Käytännön tietopaketti Trotecilta: ”Vinkkejä huoneilman laadun parantamiseen”

1/7 Anna porttikielto viruksille, allergeeneille ja hienopölylle

2/7 Näin tuuletat tilasi oikein ja energiaa säästäen

3/7 Näin vältät kuivan huoneilman ja pienennät koronainfektion riskejä

4/7 Näin ehkäiset huoneilman liiallisen kosteuden

5/7 Keinoja ehkäistä terveydelle haitallisen homeen muodostuminen

6/7 Näin poistat epämiellyttävät hajut huoneilmasta

7/7 Näin parannat hyvinvointiasi huonekasvien avulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*