Energiatehokas lämmitys on päivän käsky. Monissa kotitalouksissa lämmitetään siksi vähemmän kuin edellisvuonna. Monissa taloissa ja asunnoissa ei lämmitetä lainkaan – tai sisälämpötiloista ”tingitään” huomattavasti.
Silti: ”Jos asuntoja ja taloja eikä lämmitetä riittävästi eikä tuuleteta oikein, hometta voi muodostua”, varoittavat asiantuntija. Siksi on välttämätöntä tuulettaa suihkun, kylvyn, ruoanvalmistuksen ja myös nukkumisen jälkeen, jotta kuivempi ulkoilma korvaa kostean sisäilman.
Tuuletettaessa ei kannata säästää
Ikkunat pidetään usein kiinni, koska energia on kallista ja pelätään suuria lisälaskuja. Kukapa avaa ikkunat vapaaehtoisesti, kun ulkona pureva pakkanen? Selvä reaktio nykyisiin kalliisiin energian hintoihin, mutta johtaa myös seurauksiin: ”Kriittiseen paikkoihin, esimerkiksi ulkonurkkiin, ulkoseinille, ikkunalaudoille tai kalusteiden taakse voi muodostua hometta. Se voidaan estää hallitulla lämmityksellä ja tuuletuksella!”
Miten tuuletan oikein – lämmittämättä harakoille?
Ikkuna täysin auki tai raolleen? Tämä kysymys jakaa mielipiteitä. Asiantuntija selittää, millainen tuuletus kannattaa milloinkin:
”Tehotuuletus kokonaan avatuista ikkunoista on optimaalinen, kun epämiellyttävät hajut esimerkiksi keittiöstä ja vessasta on saatava nopeasti. Vinkki: Säädä tehotuuletettaessa lämmitys ajoissa pienemmäksi. Säästövaikutus on suurin, kun patterien kuuma vesi on jo jäähtynyt.”
Tilanne on toinen, kun suihkun, kylvyn, ruoanlaiton tai nukkumisen jälkeen muodostuu ilman kosteutta, kun seinäpinnat, pyyhkeet, patjat tai peitot eivät enää varastoi kosteutta.
”Silloin kannattaa kerran läpituulettaa ja jättää ikkunan pariksi kolmeksi tunniksi raolleen, jotta ”sorptiokosteus” poistuu. Energian hävikki on vähäinen, kunhan ikkunoida ei pidetä jatkuvasti raollaan. Tila kuivuu selvästi paremmin kuin useaan kertaan tehotuuletettaessa.”
Tarpeettomaan pitkään ei kuitenkaan pidä tuulettaa, sillä muuten seinät jäähtyvät, mikä vaatii tehokkaampaa lämmitystä.
Kuinka pitkään on tuuletettava?
Tuuletuksen kesto riippuu tilan ilmankosteudesta. Lämpö-kosteusmittari helpottaa arviointia. Suositeltava ilmankosteus on asiantuntijan mukaan talvella 40–45 prosenttia ja kesällä 45–65 prosenttia, jotta asuinhuoneen homeen muodostumisen vältetään. Jos lämpö-kosteusmittarin lukema on suurempi, avaa ikkunat. Kosteusmittarista näet myös, milloin ikkunat pitää jälleen sulkea.
Mitä tehdä, jos kosteutta on liikaa tuuletuksesta huolimatta?
Jos ilmankosteus on intensiivisenkin tuuletuksen jälkeen säännöllisesti 60–65 prosenttia, syynä voi olla ulkoseinien tai ikkunoiden puutteellinen eristys. Silloin kosteutta voidaan poistaa teknisesti siirrettävällä ilmankuivaimella.
Pienet laitteet, suuri vaikutus! Kompakteja ilmankuivaimia pienten ja suurten tilojen kosteuden poistoon on saatavana Trotec-verkkokaupassa alkaen 24,95 €. Laitteet säätävät kosteuden poistoa täysin automaattisesti ja estävät siten häiritsevän veden kondensoitumisen ikkunaruutuihin ja homekasvustot.