Lämmin kesäilma aiheuttaa kosteutta kellariin

tro_blog_heisse_tage_banner

Kuulostaa hassulta, mutta on silti totta. Joka kuvittelee avonaisten ikkunoiden ja ovien tuovan raitista, kuivaa ilmaa kellariin, on valitettavasti väärässä, sillä tuuletuksen seurauksena seinät alkavat hikoilla. Tämän ilmiön selityksenä on ns. ”kesäkondensaatio”.

Kesäkondensaatio-sanalla selitetään periaatetta, jossa lämmin ilma pitää sisällään erityisen paljon kosteutta ja luovuttaa sitä kohdatessaan kylmiä pintoja. Paras esimerkki on jääkaappikylmä limsapullo. Kun pullo otetaan ulos jääkaapista, muodostuu sen pinnalle samantien kastehelmiä. Lämmin huoneilma jäähtyy pullon päälle ja luovuttaa sisältämänsä ilmankosteuden vetenä.

Kesäkondensaatio pitää kellarin kosteana

Vertaa siis kellariasi limsapulloon ja jääkaappiin. Kellarin seinät ovat yleensä tavallista viileämpiä sitä ympäröivästä maakerroksesta johtuen. Kun kellariin virtaa lämmintä kesäilmaa, se törmää se kellarin kylmiin seiniin. Lämmin ilma jäähtyy ja luovuttaa sisältämänsä kosteuden kondensoitumalla seiniin – tyypillinen kesäkondensaatio-ilmiö. Mutta ei tässä vielä kaikki: kun vesi haihtuu, ilma viilenee. Seurauksena on, että kellarissa ei olekaan miellyttävän raikas kesäilma, vaan epämiellyttävän tunkkainen, kostean viileä ilma – ihanteellinen kasvupaikaikka homesienille.

Viisi vinkkiä kuivalle kellarille – myös kesällä

Näin tuuletat oikein ilman kesäkondensaatio-ilmiötä:

  1. Erityisen kuumina kesäpäivinä kannattaa tuulettaa vain aamuisin ja iltaisin, kun ilma ei ole liian lämmin.
  2. Viileinä kesäpäivinä kellari voidaan tuulettaa useamman kerran päivässä noin 10-15 minuuttia kerrallaan.
  3. Jos peset kellarissa pyykkiä, tuuleta nopeasti ja tehokkaasti. Mikäli haluat myös kuivattaa pyykin kellarissa, kosteusongelma korostuu. Tässä tapauksessa käyttöön kannattaa ottaa ilmankuivain, esim. Trotecin TTK 70 S, jolla on erityinen pyykinkuivaustoiminto.
  4. Suuria huonekaluja, kuten kaappeja, ei tule sijoittaa ulkoseinää vasten, muuten ilma ei pääse kunnolla kiertämään.
  5. Myös käyttämättömissä huoneissa kannattaa talvella pitää peruslämpö päällä ja tuulettaa säännöllisesti. Mikäli kellaritiloissa on alhainen lämpötila, suosittelemme kuumakaasusulatuksella toimivaa ilmankuivainta, kuten esimerkiksi Trotecin TTK 100 S. Se tarjoaa lämpötila-alueella 5 … 15 °C 30 % tehokkaamman kuivauksen kuin sähköisellä sulatuksella toimiva ilmankuivain. Mikäli kellaritilat ovat talvella täysin lämmittämättömiä, suosittelemme adsorptiokuivainta TTR 55 E.

Pidä kellari kuivana myös kesällä!

Lue lisää Trotecin ilmankuivaimista TTK 70 S, TTK 100 S tai TTR 55 E verkkokaupassamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*