Miksi talvi voi tehdä koronapandemiasta vaikeamman?

Pelätty toinen korona-aalto saapui täsmälleen kylmän vuodenajan alussa. Epidemiologit ja virologit ovat varoittaneet pandemian alusta asti talvivaikutuksesta, joka syntyy, kun  kylmät ilmat saavat ihmiset pysymään asunnoissaan – ja sisällä suljetuissa tiloissa virus jatkaa sitten leviämistään. Muun muassa japanilaistutkijoiden kontaktijäljitykseen perustuvassa tutkimuksessa havaittiin, että ihmisen todennäköisyys saada tartunta sisätiloissa on 19 kertaa suurempi kuin ulkoilmassa.

Useimmat virukset leviävätkin juuri sisätiloissa. London School of Hygiene and Tropical Medicine -laitoksen tietokanta sisältää noin 1500 ns. superspreader-tapausta – siis tapausta, joissa yksittäinen tartunnan saanut ihminen on tartuttanut useita muita ihmisiä samaan aikaan ja samassa paikassa. Vain kolme näistä on tapahtunut ulkotiloissa. Syynä on todennäköisesti suhteellisen ilmankosteuden voimakas pieneneminen, kun jo kuiva kylmä ulkoilma tunkeutuu sisälle ja lämpenee siellä. Myös epidemologinen yliopistotutkimus, jota ovat tehneet MIT, Harvard, Virginia Tech ja University of Connecticut, viittaa siihen, että koronavirus on erittäin tarttuva, kun suhteellinen ilmankosteus on alhaisempi – kaikki alle 40 prosentin suhteelliset ilmankosteusarvot auttavat virusta leviämään.

Ongelman muodostavat pitkään ilmassa leijuvat pisarat: aerosolit

”Kaikki ne tekijät, jotka yhdistämme kylmään säähän, näyttävät mahdollisesti kiihdyttävän viruksen leviämistä”, sanoo Baselin yliopiston bioinformaatikko Richard Neher. Hän työstää paraikaa simulaatioita, joilla kuvannetaan koronaviruksen leviämistä tiloissa. Vähäinen ilmankosteus suurentaa riskiä, Neher sanoo: ”Yksi niistä pääsyistä, joiden takia uskon viruksen määrän kasvavan vuodenajan mittaan, on se, että vesi haihtuu sisätiloissa nopeasti ja virus jää pienenpieneen tiivistymisytimeen, jonka varassa se voi leijua pidempään.”

Nämä havainnot ovat merkittäviä erityisesti tulevalla talvikaudella, kun pohjoisen pallonpuoliskon miljoonat ihmiset oleskelevat lämmitetyissä sisätiloissa. Tuuletusilman lämpeneminen saa aikaan ilman kuivumisen. Samalla kuivuvat myös tartuttavat aerosolit, joita koronavirusta kantava ihminen hengittää ulos. ”Kuivuvat virukset” kuulostaa kuitenkin paljon myönteisemmältä kuin asianlaita todellisuudessa on: hienojakoinen viruksia sisältävä pisarasumu menettää kuivumisprosessissa vettä, jolloin sen painolastikuorma vähenee ja se kykenee leijumaan ilmassa pidempään. Vasta 40 – 60 prosentin suhteellinen kosteus vähentää virusten leviämistä ja tarttumista nenän limakalvojen kautta. Koska aerosolit kutistuvat tämän ilmankosteuden vallitessa hitaammin, ne eivät kykene leijumaan ilmassa niin pitkään vaan putoavat raskaina pisaroina nopeammin maahan.

Tehokas ilman kostutus vähentää infektio- ja tartuntavaaraa

Lääketieteen ammattilaiset korostavat toistuvasti, että pystymme vähentämään tartuntariskiä nostamalla sisätilojen ilmankosteutta. Nostamalla ilmankosteutta kostuttamisella voimme vähentää tartuntariskiä – ja juuri siksi ilmankostuttimen, puhdistavat ilmankostuttimet ja ilmanjäähdyttimet ovat tässä niin tärkeitä. Modernit hygrostaattiohjatut ilmankostuttimet, kuten esimerkiksi Trotecin B-E– ja B-sarja, takaavat Aw-S-sarjan puhdistavien ilmankostuttimien tavoin optimaalisesti säädellyn ilmankosteuden ja puhdistetun huoneilman. Ja Trotecin PAE-sarjan ilmanjäähdyttimet eivät ainoastaan kosteuta ilmaa, vaan tarjoavat ensi kesänä sisätiloihin myös miellyttävää haihdutusviileyttä.

B-E-sarjan ultraääni-ilmankostutin

Jos arvostat aitoa laatua, monikäyttöisyyttä ja yksilöllisyyttä, Trotecin B-E-sarja on ensiluokkainen ratkaisu. Valittavissa on kolme eri mallia, B 1 E, B 5 E ja B 6 E, joiden sumutustehot ovat erilaiset. Teho vaihtelee 4,8 litrasta 7,2 litraan päivässä. Mallista riippuen ultraääni-ilmankostuttimet soveltuvat ihanteellisesti tiloihin, joiden koko on 20–30 m². Sarjan kaikkien kolmen laitteen moderni muotoilu on helppo yhdistää sisustukseen kuin sisustukseen. Lisäksi voit valita eri toimintatiloja. Irrotettava tuoksuöljydiffuusori, integroitu vauvatila, moderni kosketusnäyttö tai esimerkiksi vapaasti ohjelmoitava ajastintoiminto – Trotecin sarjan ultraääni-ilmankostuttimet täyttävät kaikki toiveet.

B-sarjan haihduttava ilmankostutin

Tämän sarjan mallien lukuisat edut luovat miellyttävän huoneilmaston ja helpottavat hengittämistä. Eri mallien optimaalinen hinta-laatusuhde, tyylikäs muotoilu ja monipuoliset toiminnot suojaavat terveyttä ja sisustusta optimoimalla kosteuden. Kaikki sarjan mallit, esimerkiksi B 24 E / B 25 E tai B 400, ovat lisäksi hygrostaattiohjattuja. Suorituskyky vaihtelee mallista riippuen 0,6 litrasta jopa 60 litraan tunnissa. Ilmankostuttimia voidaan osittain käyttää jopa 420 m²:n tiloissa. Täällä joustavuus on valttia. Monien yksilöllisten ominaisuuksien ja toimintojen lisäksi B 500 -mallissa on erityinen radio-ohjaus. Parempaa käyttömukavuutta on vaikea kuvitellakaan.

Kosteaa ilmaa talvella, jäähdyttyä ilmaa ensi kesänä – PAE-sarjan ilmanjäähdytin

Ilman jäähdyttäminen haihdutustekniikalla on täysin luonnollinen ja lisäksi kustannuksiltaan edullinen menetelmä, koska jäähdytysprosessi ei tarvitse paljon energiaa. PAE-sarjan siirrettävien ilmanjäähdyttimien myötä Trotec tarjoaa erityisen näppärän ja energiatehokkaan ratkaisun pienten ja keskikokoisten huoneiden lämpötilan säätelyyn. PAE-sarjan ilmanjäähdyttimet ovat tavallisesti 3-in-1-laitteita, jotka takaavat kaikin puolin miellyttävän huoneilman jäähdytyksen, ilmanvaihdon ja ilmankostutuksen avulla. Moniosaajien kotelointi on modernisti muotoiltu, joten tyylikkäät laitteet sopivat erinomaisesti sekä moderneihin että perinteisesti sisustettuihin asuin- ja työtiloihin. Erilaisten varustusvaihtoehtojen ja äärettömän monipuolisten toimintojen ansiosta Trotec tarjoaa optimaalisen laitteen lähes kaikkiin jäähdytystarpeisiin.

Puhdistava ilmankostutin AW 10 S ja puhdistava ilmankostutin AW 20 S

Helppohoitoiset 3-in-1-mukavuuslaitteet puhdistavat ja kostuttavat sisäilmaa ”ilmanpuhdistimina” ilman suodatinmattoja. Lisäksi ilmanpuhdistimet sitovat mm. siitepölyä, eläinten karvoja, huonepölyä ja integroidulla plasmatoiminnollaan lisäksi epämiellyttäviä hajuja. Ne sopivat ihanteellisesti allergikoille. Tämän lisäksi puhdistavassa ilmankostuttimessa AW 20 S on yhdistelmäanturi ja HEPA-suodatin – näin se takaa aina ihanteellisen kostean ilmanlaadun. Aktivoitavissa oleva HEPA-suodatin poistaa ilmasta kaikkein pienimmätkin likahiukkaset kuten hienojakoisen pölyn, allergeenit tai homeitiöt. Vähän huoltoa tarvitsevat laiteet on erittäin helppo avata täyttöä ja puhdistamista varten.

Ammattimaista ilmankosteutusta – Trotecin merkkilaatua

Meiltä löydät kaikkia tarpeitasi tarkasti vastaavat ilmankostuttimet, ilmanjäähdyttimet. Ja ilmanpuhdistimet. Vakuutu itse ja hyödy lisäksi markkinoiden johtavan toimittajan lyömättömästä hinta-laatusuhteesta:

– nyt Trotec-kaupasta!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*