Kellari… Mikä meitä alhaalla odottaa…. Narisevat puuportaat, heikko valaistus… Hitaasti laskeudumme alas ja avaamme välioven; onko siellä jotain… APUA! Jokapuolella hometta! Lue siis sarjamme viimeisestä osasta, miten kellarin ilman saa pidettyä terveellisenä ja kuivana.
Pääsyyt kostealle kellarille
Kellarin tuuletus on puutteellista: ehkä siksi, koska sitä ei käytetä säännöllisesti, tai koska huonekalut on asetettu suoraan ulkoseinää vasten. Tai ehkäpä kellarista puuttuu kunnon lämpöeristys, jolloin seinät ovat kylmät: lauhdevettä alkaa muodostua. Tässä luettelemme kaksi tyypillistä väärinkäsitystä:
- Väärinkäsitys nro.1: Lämmin kesä soveltuu hyvin kuivaustuuletukseen. Ei valitettavasti pidä paikkaansa: sillä toisin kuin kylmä ilma, lämmin ilma tuo mukanaan kosteutta. Tämä kondensoituu kylmiin kellariseiniin.
- Väärinkäsitys nro. 2: Kun ulkona on kosteaa, ei voi tuulettaa. Ei myöskään pidä paikkaansa: oleellista ei ole ilmankosteus vaan lämpötila. Jotta tuuletus olisi tehokasta, kellaritilan tulee olla tarpeeksi viileä.
Vinkkejä kellarin hyvälle huoneilmalle
-
Älä varastoi kosteudelle alttiita materiaaleja
Vältä puutavaran, laastin tai muuttolaatikoiden varastointia. Mikäli ei ole mahdollista säilyttää näitä muualla, varmista että ne eivät makaa suoraan lattialla, vaan esim. tiiliskivien päällä, jotta lattian ilmankierto ei häiriinny.
-
Käytä ammattimaisia ilmankuivaimia
Mikäli kellarissa kuivatetaan vielä pyykkikin, kosteusongelma korostuu. Tällöin suosittelemme ilmankuivaajaamme TTK 70 S, jossa on erityinen pyykinkuivaustoiminto. Mikäli kellarin lämpötila on normaalia matalampi, suosittelemme ilmankuivaajaamme TTK 100 S, jossa on automaattinen kuumakaasusulatus. Näin ollen sen kuivausteho huoneissa, joiden lämpötila on 5-15 °C, on 30 % prosenttia tehokkaampi kuin muun vastaavaan. Mikäli kellari on täysin lämmittämätön, kannattaa talvella käyttää adsorptiokuivaajaa TTR 55 E tai TTR 55 S.
-
Aseta hyllyt vain sisäseiniä vasten
Pidä ulkoseinät vapaana huonekaluista. Säilytyskellarissa ei estetiikalla ole niin väliä.
-
Tuuleta silloin kun ulkona on mahdollisimman viileää.
Kesäisin aikaisin aamulla tai myöhään illalla, mutta mieluiten talvisin. Poikkeuksellisesti ikkunan voi jättää hieman auki. Mikäli kellaritiloja on useita, kannattaa suosia ristivetoa. Näin ilmankierto pysyy hyvänä myös silloin, kun kellarissa ei käydä usein.
Estä kellarin homekasvu
Lue lisää ilmankuivaimistamme TTK 70 S ja TTK 100 S sekä adsorptiokuivaimistamme TTR 55 E ja TTR 55 S Trotecin verkkokaupassa!
Jäikö edelliset osat lukematta? Tästä pääset artikkeleihin helposti
Trotec-sarja osa 1 – Terveellinen sisäilma
Trotec-sarja osa 2 – Hyvä huoneilma makuuhuoneessa
Trotec-sarja osa 3 – Terveellinen sisäilma keittiössä
Trotec-sarja osa 4 – Hyvä sisäilma kylpyhuoneessa